REFERAT

Västgötarna

"sällskapet för dig/er i förskingringen"

T Bohlin

Arkiv och REFERAT

2017

Ordförande Thord Andersson hälsade alla välkomna till kvällens begivenhet "grynkorv med tillbehör".


Extra roligt är att många nya passade på att bli medlemmar i Sällskapet Västgötarna, vi hälsar alla nya välkomna till vår gemenskap!


Grynkorven serverades med finess och smakade gott. Ett stort tack till "Bröderna i Hallen" som tog hand om oss alla på ett trevligt sätt.

 

Några frivilliga återgav limerickar och västgötahistorier. Dessvärre var det många som inte hörde allt pga av alla ljud runt om i lokalen. Något att tänka på inför våra arrangemang?


2016

APRIL

OSET OCH RYNNINGEVIKEN

LÖRDAG 9 APRIL, KL 09.30

Totalt 14 medlemmar, både nya och gamla hade samlats för att få kunskap om fågellivet vid Oset och Rynningeviken. Vår kunnige guide Ove Pettersson berättade om fåglar som vi ibland bara hörde men inte såg, både lite ovanliga (gråhakedoppingen) och vanliga arter som sothöna och olika doppingar. Vid raststugan fick vi möjligheten att kika på fåglarna genom Oves superkikare. Kul och lärorikt men nästa gång vill nog jag komma när det blivit lite varmare. Den som inte vill eller orkar promenera, kan cykla. Blir du lässugen kan du låna en bok i bokskåpet som Inez Wedén står bredvid på en av bilderna från dagen. Gräsänder och skarvar såg vi många av för att inte tala om grågäss, svanar och skrattmåsar. De flesta av oss var nog amatörer på fågelskådning, men trevligt var det och gott fika på Naturens hus avslutade förmiddagen. /tb 


AUGUSTI

Styrelsemöte 18 aug

Vid styrelsens sammanträde godkändes höstens program och postas 19 aug samtliga medlemmar. På måndagen den 22 augusti kan du räkna med att få ta del av hela höstens aktiviteter i brevlådan.


SEPTEMBER

SOMMARRESA TILL VÄSTERGÖTLAND - 4 sept.

Resan gick till Göteborg (Säve) för besök på Aeroseum med guidning av en mycket kunnig guide. Efter att ha fått tillfälle att prova på flygsimulator för de som ville, bar det av till Stora Holms Säteri för lunch på Franska Skafferiet. Maten smakade ljuvligt liksom kaffe med kaka. De som ville kunde handla Nyblom Kolléns kollektion till kraftigt reducerat pris i en vackert inredd äldre byggnad. Man kände verkligen historiens vingslag flera gånger denna dag..

På hemresan blev deltagarna bjudna på kaffe, bullar och kakor som Terttu och Bosse bjöd på.


VÄSTGÖTAGOLF PÅ GUSTAVSVIKS GOLFBANA 15 sept.

Den 15 sept. kl 17.00 samlades en mindre grupp medlemmar för att utmana sig själva och varandra i mnigolf på Gustafsviks Äventyrsbana. Efter ett spännande golfspel åkte hela sällskapet till Pizza Hut i Västhaga för att avnjuta väl förtjänst förtäring innan vi skildes åt för denna gång.


OKTOBER

HÖSTFEST I GLADA VÄNNERS LAG  8 oktober

Vad vore hösten utan en tradionell höstfest med glada vänner. Vi träffades kl 18.30 på Margareta Festvåning för att avnjuta god mat och dryck. Det var ett glatt gäng som samlades och vi blev serverade en Canapé på färska räkor, lax och löjrom som smakade ljuvligt. Till varmrätt avnjöts kantarellgratinerad fläskfile med potatisgratäng inkl ett glas vin..

Till kaffet serverades chockladkladdkaka med grädde och Patrik Larsson från Tiveden roade sällskapet med sina monologer om livet på landet. 


HOTELL BORGEN & GRYNKORV 20 okt. 

28 förväntansfulla medlemmar hade samlats för visning av Hotel Borgen. Hotelldirektör Inger Salomonsson tog emot och visade runt på olika våningar och vi fick se både vanliga rum som sviter med fantastisk utsikt mot slottet. Efter visningen bjöds vi på kaffe med hembakta bullar och som tack från Västgötarna överlämnades en gåva från Nasta Home. 

Kvällen fortsatte för de som anmält sig till grynkorvsmenyn som Ewa-Lena Spåre med make och Ingemar & Inez  Wedén möjliggjort med både inköp, kokning av korv och mos och dukning inte minst. Roy Jildenstål berättade om grynkorvstradtionen och deltagarna blev både mätta och uppsluppna. Några frivilliga historieberättare lockade till skratt innan det var dags för avslutning med kaffe och kaka.


DECEMBER

Julpubkväll  1 december på Lill-Annas café

Vi träffas kl 18.30 på Vasagatan 13 för mingel och enklare förtäring och dryck.

Pris 150 kr och anmälan senast den 25 november.UPPDATERAD 20171021/tb

2015

LÄCKÖ & LIDKÖPING

En solig augustimorgon gick färden mot Västergötland med en liten skara med förväntan i sinnet. Vid rastplatsen  Sandbäcken blev det fika och underhållning av Claes Astin som på ett mycket livfullt sätt återgav minnen och skrönor från Västergötland. Det var många som ville växla några ord med Claes innan vi åter rullade mot Läckö.

Det andra stoppet blev vid Spikens Brygga där vi fick inta vår lax med tillbehör som smakade ljuvligt i värmen.

Vår ordförande befann sig redan i området och anslöt sig till lunchen och gjorde oss sällskap även till visningen av Läckö slott.

Timmarna rann iväg, men vi hann med ett stopp i Lidköping för att gå på Rörstrands museum eller bara shoppa eller fika.

Sedvanligt lotteri på hemvägen hann vi med och de lyckliga vinnarna kände sig extra nöjda med dagen.


Terttu Bohlin


Grynkorvskväll i Örebro Saluhall hos Bröderna i Hallen.

Läckö augusti 2015

Det lilla huset i Tidaholm, en annorlunda sevärdhet.

2014

TIDAHOLM (+Stenstorp) och HJO

En disig morgon  färden mot hemtrakterna för många av deltagarna. Ett stopp blev vid Sandbäcken för avnjutning av medhavd fikakorg. Därefter styrdes kosan mot Stenstorp och Gustaf Dahlén museet. Guidningen var suverän och den som är det minsta intresserad av teknik, fick sitt lystmäte mättat. På vägen mot Tidaholm passerade vi "granne påle" efter tips från Börje Andersson. Det blev lite fotograferande innan bussen vaggade fram på ganska smala vägar mot Tidaholm. Målet var VinContoret med visning av vinkällaren som inledning innan det blev dags för en efterlängtad lunch. Tändsticksmuseum låg på gångavstånd med allt från autentiska miljöer från storhetstiden som bevarade fotografier från den stora branden. Att tillverka tändstickor var  ingalunda ofarligt, mången arbetare drabbades av olyckor.

Vi fick möjligheten att besöka utställningen av Svenskt Tenn som pågick under sommaren i Hjo och en liten fikapaus hanns också med. Vid ett stopp på hemvägen blev dragning och utdelning av vinsterna, och som vanligt blev det några lyckliga vinnare som kammade hem något gott att dricka.

Terttu Bohlin


2013

SKARA, VARNHEM & KARLSBORG 2013

Lördagen & söndagen den 24 - 25 augusti 2013 blev till en riktigt bra upplevelse för de av våra medlemmar som deltog i årets resa till Västergötland.

Ovationerna var högljudda och tydliga. Veterinäranstaltens museum i Skara var inte bara sevärt. Veterinärerna levandegjorde verksamheten som djurdoktorer i Sverige. Lunchen var suverän tyckte de allra flesta och tavelutställningen med kvinnlig fägring tilltalade nog mer mannen än kvinnan.


Guidning av Klosterkyrkan i Varnhem blev en aha-upplevelse. Höjdpunkten på dagen avslutades med Grynkorvsbuffé och underhållning genom Bredlid med speleman ur forna Drifters. En underhållning som etsade sig fast i minnet och bidrog till att flera av deltagarna tecknade medlemsskap i Grynkôrvens Vänner och Grynkorvsakademien utan att blinka.

Söndagen ägnades åt Karlsborg och Äventyrsguidningen som var både givande och intressant. Visningen avslutades i Fästningens kyrka och sammantaget blev historien om fornstora dagar en påminnelse om vår sårbarhet än i denna dag.


Många fler skulle kunna ha deltagit i den gemenskap som fanns i gruppen och funnit sig väl i solens glans vid Göta kanal, där vinlotteriet gick av stapeln i kaffets tecken.


Roy Jildenstål, ordförande

* * *

2012

JULPUBKVÄLL 2012

Den 29 november 2012 gick Julpubkvällen av stapeln på Kamratföreningens mäss och Luciatåget blev i likhet med det populära framträdandet 2011-12-01 (se referat här nedan) hyllat av de som närvarade.


Underhållningen i övrigt var utmärkt. Maten från Ethels Catering och servicen därifrån var lika god som under höstfesten på samma ställe.


Som ordförande skulle jag väldigt gärna vilja veta varför inte alla medlemmar i Sällskapet samlas till en sådan kväll?


Hör gärna av Dig med tyckanden och önskemål så att styrelsen får en chans till att om möjligt tjäna just Dig och möta Dina önskemål, så långt det nu är möjligt. 


Roy Jildenstål

 


RYTTMÄSTARBOSTÄLLET SKÖVDE 2012

Skövde  2012 06 02: Bussen med vår populäre Anders vid ratten lämnar Örebro klockan 07.00 (06.57 då alla kommit) med kosan inställd mot Skövde via Töreboda och Tidan. Morgonen är kylig och blåsten tar i när vi stannar till vid ett i övrigt mycket vackert ställe utefter Göta Kanal och intar den egna medhavda frukostförstärkningen.   


Klockan 11 prick, tas vi emot av Ryttmästaren själv (Bernhard Englund) vid Ryttmästarbostället. Det vi sedan under timmar får uppleva går inte och ska inte beskrivas utan upplevas av besökaren själv.


Överraskningar är epitetet runt de historiska föremål som döljer bl.a. kungaätternas historia. Ett dignande buffébord med välsmakande rätter "från fornstora dar" smakade utsökt, liksom de starkare drycker som kunde beställas. 


Resan "hemåt" från vårt kära Skaraborg gick via Karlsborg, en kort runda runt fästningen, fiskhandlande vid Klangahamns brygga och bussfika avslutade dagens aktivteter för trötta men nöjda medlemmar. Se mer på www.ryttmastarbostallet.nu


Roy Jildenstål


Årsmöte avhölls den 17 februari 2012 i brf. Rävens föreningslokal på Trädgårdsgatan 23, Örebro. Efter mötet bjöds de 40-talet närvarande på kåseri av lidköpingsfödde Mariestadsbon och författaren Tore Hartung. Därefter avnjöts smörgåstårtor på löpande band.


* * *

2011


Julpub 1 december

Torsdagen den 1 december 2011 gick julpubkvällen av stapeln. Ett 40-tal hade mött upp och allt eftersom kvällen led steg stämningen. Rivstarten med polisens kamratförenings egen Lucia var ett lyft och applåderna ville inte ta slut. Sångframträdandet var av hög klass enligt mångas förmenande. Från Varaslätta hade kvällens underhållare kommit och rent musikaliskt var det fråga om ljuva toner från hemtrakterna. Bilderna talar för sig själva.


JIL


Höstfest 29 oktober 2011

Höstfesten gick av stapeln i brf Rävens föreningslokal mitt i stan. Underhöll gjorde den förre radioprataren i Radio Skaraborg, Carl Thulin (Skövde/Hjo). Festen samlade 65 förväntansfulla och glada deltagare. Bilderna visar uppsluppenhet efter den goa maten som kom från Ethels Restaurang i Odensbacken. 


Roy Jildenstål

 

 

BORÅS - GÖTEBORG 28-29/5 2011

Årets resa 28 maj 2011 startade upp i ottan på lördagsmorgonen. Bussen kryssade mellan hämtningsplatserna i Örebro, Kumla och Brändåsen innan ”Buss-Anders” med säker hand styrde mot det fagra Västergötland. Vad är väl någon regnsky eller skur mot att få komma till hemtrakterna? Färden gick via Mariestad och ett första fikastopp. Sedan vidare mot Borås, via Skövde och Herrljunga. Väl framme i Borås fick vi uppleva en spännande guidning i det museala väveriet. Tiden skenade, men lunchen på Ellegården i Viared smakade jättebra. Vår egen guide, Kerstin Lennartsson, kunde berätta barndomsminnen från trakterna, minnen som vi alla trakterades av. Strax var vi framme i Hedared där vi fick se och uppleva svunna tider vid besöket i Sveriges enda bevarade stavkyrka från 1100 och/eller 1500-talet. Självklart lämnade vi avtryck efter oss i gästboken.

På vindlande vägar fortsatte resan mot Göteborg och flera av deltagarna kunde berätta om trakterna och också servera en och annan västgötahistoria. Strax före klockan 17 kunde vi checka in på IBIS Hotel City (fartyget Astoria) vid Gullbergskajen. Snabba duschar och en promenad utefter kajen förbi L:a Bommen och Operan. Vips var vi på fartyget M/S Marieholm, där en härlig 3-rätters fiskinspirerad middag intogs. Vinet lättade snart tungornas band och stämningen steg i takt med kvällningen.


Söndagen 29 maj började med en sightseeing på en timmes rundtur i Nordstan. Turen avslutades vid Chalmers där vi snart bekantade oss med professor Per-Olof Nilsson och hans fysikaliska leksaker. Allt för att vi på ett enkelt sätt skulle förstå de fysikaliska principerna. Mycket inspirerande och ingen ville inse att tiden kunde gå så fort. Lunchen intogs sedan på restaurangen Jungman Jansson vid Önnereds brygga. Ännu en kulinarisk upplevelse rikare embarkerades bussen och färden mot Närke startade. Vid Borasjön gjordes ett fikastopp och vinlotteriet gav vinster till åtta av resenärerna. Applåderna och ovationerna för den alltigenom lyckade resan förärades styrelsen och i synnerhet Kerstin. Se inbjudan till resan, så förstår Du hur bra den var! 


Roy Jildenstål, ordförande    


* * *

2010

Julpubkväll

Den 2 december 2010 anordnades - after work. Styrelsens arbetande medlemmar serverade julskinksmörgåsar på den sedvanliga mässen. Björn Hagel svarade för en musikalisk underhållning och allteftersom kvällen gick blev stämningen trivsamt hög.

Unisont deltog c:a 60 personer i allsångsstycken och refränger.   

 


Höstfest

Den 13 november 2010 avnjöts höstens fördrink och trerätterssupé på Grand Hotel i Örebro. Ett 60-tal medlemmar infann sig till höstfesten som året efter Sällskapets 50-årsdag åter gick av stapeln på hotellet ifråga. Stämningen var tidvis hög och uppenbarligen fanns det mycket att avhandla. Ingmar Lundgren och Ingemar Wedén svarade för kvällens doser av kultur genom att blicka bakåt och in på framträdande personligheter, som alla sett dagens ljus i vårt Västergötland, men som också betytt mycket för Sverige. I bakgrunden svarade Björn och Henrik Hagel för det musikaliska och senare också för dansmusiken. Tidigt inleddes träffen med hymn till Västergötland.


Hymn till Västergötland:

Jag hälsar dig Västgötarike, i morgonens gyllene glans, ty sökes kring jorden din like, jag vet, att den aldrig fanns.

Jag hälsar de stugor röda, när vallaren släpper sin hjord, som doftande rosor de glöda, på åkrarnas dukade bord. 

Jag vet. var de fingo sin styrka, de prövade odalmän, församlingens vita kyrka, på vallen berättar än.

Vart huvud bedjande böjdes, för klockornas vigda malm, mot himmelen all bygden höjdes, av Spegels jublande psalm.

Stig upp över svallande rågar, du strålande midsommarsol! Nu äringen kring mig lågar, där plogen gick fram ifjol.

Stig upp med ymnighetshornet och töm det på Vätterns strand, men glöm ej att blanda i kornet, Guds frid över Västgötaland.

 


SKARA 2010

Den 29 maj 2010 gick Sällskapets årliga "hemvändarresa" till Skaraborg. Bussen rullade ut från Örebro strax efter klockan 07.00 och via Kumla och Hallsberg gick färden sedan i riktning mot Skövde. Vid Sandbäcken utanför Mariestad var det dags för det första stoppet. Kaffet och det medförda brödet smakade utmärkt. Strax före klockan 10 sammanstrålade resesällskapet med vår guide för dagen, Uno Bohman från Skara. Denne vältalige man och f.d. major hälsades med ett glatt Godmorgon major av vår ordförande. Snabbt replikerade Bohman, "I Skaraborg hälsar vi Godmorgon fram till klockan nio (9) och därefter hälsar vi God Förmiddag, repetera och gör om". Ja detta om Bohman, som förutom snabba repliker och bra historier, också har en god pedagogisk och historisk kunskap. Förutom en god lunch fick vi se och uppleva många intressanta platser. Vi konstaterade att några av våra medresenärer kunde delge intressanta berättelser om de trakter där de vuxit upp och detta i sig var en höjdpunkt. Klockan hann bli drygt 19 innan vi åter var tillbaka i Örebro, lite rikare och nöjdare.


Roy Jildenstål      


Den 16 april 2010 ordnade sällskapet en mässkväll. Ett femtiotal medlemmar slöt upp till en skön och avslappnande pubkväll. Kvällens underhållare, Björn och Henrik Hagel, bjöd på en helkväll. Stämningen var berusande, pizzan från Sallad-Inn, kaffet och fikabrödet satt väldigt bra. (Se mer här bredvid)


Den 5 februari 2010 hölls det planerade årsmötet. Den efterföljande underhållningen och maten samlade c:a 70 deltagare. Nya medlemmar presenterades och den avgående styrelsen hyllades. Ordföranden och de närvarande medlemmarna tackade Musikalkvintetten för framträdandet med applåder och vackra tulpanbuketter. Avgående ledamot och suppelant tackades särskilt. Till hedersmedlemmar för långt och troget styrelsearbete med särskilda insatser, utsågs Monica Lindström och Roy Dahlin.

* * *

2009

Jubileumsfest 50 år

Den 7 november 2009 var en milstolpe. Då firade Sallskapet Västgötarna i Örebro 50 år. Jubiléet gick av stapeln på Grand Hotell i Örebro och ett 90-tal gäster firade med god mat, trolleriunderhållning samt med underhållning och dansmusik av Bylingarna. Kvällens värdpar var Jan-Eric Carlring med maka och klubbmästaren Ingemar Wedén styrde upp verksamheten med den äran. Ordföranden, Roy Jildenstål, gav en kortfattad resumé om Sällskapet och dess tillkomst. Skrattsalvorna avlöste varandra när bl.a. våra egna "ståuppare", Åke Jakobson och Ingemar Lundgren, på genuin västgötska serverade västgötahistorier. Inbjudan med matsedel se bifogade länk "KLICKA HÄR"


Den 23 september 2009 ”Kvällsarrangemanget med studiebesök och förtäring på Holmsgrens Volkswagenmuseum i Pålsboda den 23 september 2009, blev alltigenom lyckat för det 15-tal medlemmar som slöt upp. Det var en riktig trivselkväll som med den äran leddes av föreningens klubbmästare, Ingemar Wedén”.


Den 30 maj 2009 var det dags för Sällskapets årliga resa till Västergötland och ett mer eller mindre hemligt mål.


STENMUSEET I HÄLLABROTTET

Den 9 maj 2009 genomfördes ett mycket intressant och lyckat studiebesök med guidning i Yxhult och på ”Högen”. 


Årsmötet den 6 februari: 2009 lockade ett 60-tal medlemmar varav några nya som via hemsidan fått kontakt med Sällskapet. Några trotjänare lämnade styrelsen och avtackades senare under kvällen av ordföranden. Det valdes också en ny valberedning. Under mötet beslutade mötesdeltagarna om en förhöjd årsavgift till 150 kronor fr.o.m. år 2010. Efter årsmötet serverades grillspett med tillbehör. Alla lät sig väl smaka och sedan underhöll P-Å Folcke. Stämningen var på topp.

* * *

2008


Höstfest den 8 november 2008  på CityKonferensCenter i Örebro med medelhavsinspirerad buffé från restaurang Amica. Underhållning och dans med bl.a. Björn Hagel. Ett 70-tal hade hörsammat inbjudan och deltog med liv och lust i såväl allsång som i choklad- o. vinlotteriet. Historieberättandet på hemspråksdialekter var som vanligt en höjdpunkt.


Den sista maj 2008 var Sällskapet på resa till ett sommarfagert Kinnekulle. Ramslöken stod i full blom och doften spred sig över ängen. Vikingaskepp, Storråda samt Husaby kyrka, Utkikstornet med innanhavet blankt som en spegel och Kinneviken med Lidköping långt därborta. Alltihopa förgyllt med en härlig lunch, gott kaffe och härliga sanna skrönor från Västergötland.

1992 - 2016

 • 2016-09-06           Aeroseum, Säve (Göteborg)
 • 2015-08-19           Läckö - Lidköping
 • 2014-08-24           Tidaholm - Hjo
 • 2013-08-24/25     Skara – Varnhem – Karlsborg
 • 2012-06-02           Ryttmästarbostället vid Simsjön, Skövde
 • 2012-02-11           Cesarstugan och Cesarteatern i Falköping
 • 2011-05-28/29     Borås – Göteborg
 • 2010-05-29           Värsås – Tidaholm – Vättak – Mössebergs kurort – Falköping
 • 2010-04-16           Pubkväll med underhållning på Kamratmässen i Örebro
 • 2009-11-07           50-årsjubileum firades på Grand Hotell i Örebro 
 • 2009-05-30           Sällskapets årliga resa till Västergötand
 • 2009-05-09           Studiebesök i Hällabrottet - Yxhult och på ”Högen”
 • 2008-05-31           Kinnekulle med omnejd
 • 2007-08-04/05     Alingsås – Göteborg
 • 2006-08-12           Trollhättan
 • 2005-08-07/08     Skara – Skövde
 • 2004-08-08           Hjo – Visingsö – Gränna
 • 2003-08-09           Torsö – Mariestad – Forshem – Minnesfjället
 • 2002-08-16/17     Borås – Ulricehamn
 • 2001-08-18           Hjo – Karlsborg
 • 2000-08-19           Husaby – Lidköping
 • 1999-08-18           Hornborgasjön, Skara
 • 1998                      Resan inställd pga av dålig ekonomi
 • 1997-08-16           Karlsborg – båt till Töreboda – Forsvik
 • 1996-08-24           Torsö – Otterbäcken – Södra Råda kyrka
 • 1995-08-19           Falköping – Åsle Tå – Tidaholm
 • 1994-08-27           Båt – Mariestad – Sjötorp – Lyrestad
 • 1993-08-21           Hjo – Karlsborg
 • 1992-08-22           Läckö – Lidköping

Webmaster

terttu.bohlin@telia.com

0706-81 17 36

Copyright ©  2008-2016 Sällskapet Västgötarna i Örebro

All rights reserved. Uppdaterad 2016-04-04